Életmód program
  Linkek / Letöltés
  Kérdezz - felelek
 
 
 
 
 
 
 
 
2018. június 20. Szerda  ·  Eddigi látogatók: 60,637  ·  Online: 13
Az elhízás veszélyei
Regisztrálj!
Általános regisztráció vagy jelentkezés az
"Új szokások kialakítása" programra.
Bejelentkezés
Felhasználónév
Jelszó
Hírlevél feliratkozás
 
Fórum
Kérlek tekintsd meg a fórumot, amennyiben szeretnél hozzászólni jelentkezz be vagy regisztrálj!

Keresés
Az elhízás veszélyei  
     
 

Most beszéljünk egészen komolyan!

 

 

Tisztában vagyunk az elhízás veszélyeivel?

  

Nem!

 

Tisztában vagyunk az elhízás és tartós túlsúly egészségünkre gyakorolt hatásával?

 

Nem!

 

Valahogy senki nem tanítja meg nekünk, hogy milyen összefüggések vannak az elhízás és az egyes betegségek között.

Hallunk róla, de nem tudatosul a veszély.

 

Pedig mindenkinek pontosan tudnia és értenie kellene, hogy mit kockáztat azzal, ha nem törődik egészségével, elhízik és utána évekig tartós túlsúllyal él és nem tesz semmit a veszélyeket hordozó súlytöbbletének megszüntetéséért.


Nem biztos, hogy elég szó esik az elhízás legdurvább veszélyeiről.

Mindaddig, amíg a közvetlen környezetünkben nem történik valami tragikus, hajlamosak vagyunk nem meghallani a figyelmeztető szavakat és türelmetlenül vagy éppen agresszívan elhessegetni a riasztó gondolatokat.

 

Vegyük sorra, melyek azok a nagyon is konkrét veszélyek, amelyek mindenkire leselkedhetnek az elhízás és tartós túlsúly következtében.

 

                    Érrendszeri traumák (agyvérzés, szívinfarktus)

 

A tartósan fennálló súlyfelesleg (elhízás), az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód következtében megváltozik a vér összetétele. A vérzsírok illetve a vér koleszterin összetétele úgy alakulhat, hogy idővel az érfalakon úgynevezett plakkok, lerakódások keletkezhetnek. Az érfalak rugalmassága csökken, az erek belső átmérője szűkebbé válik. Ezt nevezik érelmeszesedésnek, vagy arterioszklerozisnak. A szűkülő és rugalmatlanná váló erek következtében megnő a vérnyomás.

 

Az érfalakon lerakódott anyagból idővel leválnak apró darabok és vérrögként elindulnak a vérárammal a keringésben. Amikor egy ilyen vérrög az egészen pici átmérőjű hajszálerekhez ér, elzáródást okozhat.

Ilyen nagyon kis átmérőjű hajszálerek a szív vérellátásáért felelős koszorúerek és az agyban található hihetetlenül finom, ámde rendkívül sűrű érhálózat, amely az egyes agyi területek vérellátását biztosítja.

Az érelzáródás következtében szívinfarktus esetén a szív bizonyos területei nem kapnak már vért és ezek a szövetek elhalnak. Ez a szövetelhalás a szív működését drámai módon befolyásolhatja. Az infarktus mértékétől függően a következmény lehet a szív csökkent teljesítő képessége, súlyos esetben halál.

 

Agyi infarktus (népiesen szélütés) esetén az agy egyes területeiben szűnik meg a vérellátás és ezeken a területeken szintén szövetelhalás következik be. Attól függően, hogy melyik agyféltekében és pontosan mely’ területeken történik a szövetelhalás, bizonyos funkciók kieshetnek. A test egyes területeinek ideiglenes vagy élethosszig tartó lebénulása, emlékképek, beszédkészség, logikai képességek elvesztése, az értelmi képességek drasztikus károsodása.

Nagyon súlyos dolgokról van szó! Mindezek lehetnek az elhízás következményei!

 

                  Cukorbetegség (végtag amputációk, életen át inzulin)

 

A cukorbetegség népbetegséggé vált a fejlett gazdaságú országokban. A 2-es típusú (korábban „időskorinak” nevezett, ma már azonban egyre fiatalabb korra is jellemző a kialakulása) cukorbetegség kialakulásának döntő tényezője a túlzott táplálékfelvétel, és az elhízás, valamint a nagy mennyiségű finomított szénhidrát, cukor fogyasztása. A szervezetünk ugyanis a cukrot az inzulin nevű hormon segítségével juttatja be a sejtekbe. Az inzulint a hasnyálmirigy belső elválasztású része (béta-sejtek) termelik. A túlzott cukorbevitel felhasználásához a szervezet nagyobb mennyiségű inzulint termel. A magas inzulinszint viszont csökkenti az inzulinreceptorok érzékenységét, valamint a sejtek felszínén a receptorok előfordulásának sűrűségét is, ezáltal a több inzulin már kevésbé tud hatni. Ennek következtében az inzulinszint tovább emelkedik, és máris kialakult az ördögi kör.

Ráadásul sajnálatos módon az inzulintermelési képességünk korlátozott. Ha valaki mértéktelenül terheli a szervezetét felesleges cukorbevitellel évtizedeken keresztül, elkezdi kimeríteni az inzulintermelő kapacitását. Azaz a szervezet egyre kevésbé hatékonyan képes a cukrot feldolgozni, és már ki is alakult a 2-es típusú cukorbetegség. Egy darabig csak!

Gyógyszeres segítségre szorulunk, és jó esetben megértjük, hogy a gyógyszer mellett diétáznunk is kell. Bár nem egy esetben hallani ilyet: „de hát nekem rendben van a cukrom, szedek gyógyszert”!

 

Pedig jobb, ha tudjuk, hogy a cukorbetegség tüneti (!) kezelésében alkalmazott gyógyszerek egyik csoportja úgy hat, hogy a béta-sejteket fokozottan érzékennyé teszik a cukorra, és így növelik a szervezet inzulintermelését. A diéta betartása nélkül átlagosan 10 év alatt várható, hogy a hasnyálmirigy inzulintermelése kimerül, és elkerülhetetlen az inzulin mesterséges bevitele!

 

Még egy fontos dolog:

 

a 2-es típusú cukorbetegség diagnosztizálása után bekövetkező életmódváltás, testsúlycsökkentés növeli az inzulin receptorok érzékenységét, és sűrűségét, tehát a folyamat itt, még utoljára visszafordítható!!!

 

Ha ezt nem vesszük komolyan, akkor a kialakult cukorbetegség egyre súlyosabb panaszokat és tüneteket eredményezhet.

 

A cukorbetegség az egyik legsúlyosabb anyagcsere betegség, amelynek igen durva következményei vannak. Ilyenek a látás elvesztése, az érhálózat tönkremenetelének folyományaként végtag amputációk.

 

Csak néhány adat a népegészségügyi jelentőségéről:


1. A fejlett országokban a negyedik vezető halálok
2. Vakság, veseelégtelenség kialakulásának vezető oka
3. Alsóvégtag amputációk vezető oka (csak egy érdekesség: a hazai szív és keringési,   valamint agyi érbetegségek rehabilitációjával foglalkozó intézmények tele vannak végtagamputált, hasi típusú elhízott cukorbetegekkel)
4. Kardiovaszkuláris halálozás vezető oka

 

Nagyon súlyos dolgokról van szó! Mindez az elhízás és tartós túlsúly következményei is lehet!

 

Ízületi- és gerincproblémák

 

A tartós túlsúly nem csak az érhálózatunkat és az anyagcsere folyamatainkat teheti tönkre.
A tartós és jelentős súlyfelesleg komoly túlterhelést ró az ízületekre. Elsősorban a térdek és a csípő ízületei károsodhatnak.

A gerinc a másik érzékeny terület.

A felesleges kilók lerakódásával felborul a testünk statikai egyensúlya és a gerincben található porckorongok és apró csigolyaízületek túlterheléséből fakadóan egyre kellemetlenebb derék és hátpanaszok jelentkeznek.

 

A túlsúly mellett az ülő életmód, a mozgás teljes hiánya, az egyoldalú fizikai igénybevétel vagy a nem megfelelő mozgásprogramok is jelentősen hozzájárulnak az életet megkeserítő gerincpanaszok kialakulásához.

 

Az elhízás még alvás közben is "vámot" szed testünktől (és a mellettünk levőtől is).

A hasi túlsúly ( Kingman Strohl tüdőspecialista szerint) kifejezetten alvás közben, plusz munkára kényszeríti a tüdőt. A garatkörnyéki zsíros szövetek lecsökkentik a légutak méretét lefekvéskor. Az éjjeli légzési nehézségek horkolást eredményezhetnek.

A legfrissebb kutatások szerint a horkolásnak meghatározó szerepe van az infarktus kialakulásában.

 

Hosszasan lehetne sorolni azokat a betegségeket és veszélyeket, amelyet az elhízás eredményezhet. De talán ennyi is bőven elég volt ahhoz, hogy megértsd a téma komolyságát.

Nagyon súlyos dolgokról van szó! A fent felsorolt problémák lehetnek az elhízás következményei! 

 

A jó hír az, hogy már minimális súlyleadás is enyhítheti a súlyos egészségügyi problémákat. Például már egy "5 kg-os" súlycsökkenés is, változást okoz a vérnyomásban, hatással van a koleszterinre, vércukor szintre, stb...

 

Emlékezz!

 

Minden azzal a 4-5 kis, alig észrevehető kilócskával kezdődött!

 

Ha a fentiek egy kicsit megijesztettek - ahelyett, hogy valami számodra most még elérhetetlen tünő ideált kergess - kezd most is ezzel a 4-5 kg-al, csak most már minuszba!

 

Légy szabad!

 

Teremtsd meg a magad szabadságát tudatossággal, cselekvéssel és odafigyeléssel.
Szabadulj meg súlyfeleslegedtől!


Tanulj meg úgy élni, hogy a felesleges kilók többé ne veszélyeztessék se az önbizalmadat, se az egészségedet!

Ha elhatároztad magad a változtatásra, regisztrálj a "programra" és én segítek Neked!

 

 
  4brainz - webdesign & development | weboldalsablonok.hu 2010 © mindenamifogyokura.hu · Minden jog fenntartva.